Zaćma

Co obniża ryzyko zaćmy?

Co obniża ryzyko zaćmy?
Związki zawarte w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak czy kapusta włoska, obniżają ryzyko rozwoju zaćmy - wskazują wyniki badań opublikowanych na łamach pisma "Journal of

Związki zawarte w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak czy kapusta włoska, obniżają ryzyko rozwoju zaćmy – wskazują wyniki badań opublikowanych na łamach pisma „Journal of Nutrition”.

Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Stanu Ohio w Columbus, którzy prowadzili badania na komórkach soczewki oka ludzkiego.
zdrowie.onet

Zaćma rozwija się najczęściej u ludzi w podeszłym wieku, w wyniku procesów starzenia organizmu. Rozwojowi choroby sprzyja wiele czynników.

A to już wiesz?  Pacjencie! Zgłoś się do optometrysty lub gabinetu okulistycznego i zadbaj o swój wzrok!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy